Navigation
Home Page

The School day

School Day


The school day starts at 8.45am and ends at 3.30pm. Children should not be on the premises before 8.35am, when staff supervision is in place. The Dorrells Road gates will be locked at 8.50am for security purposes.


The teaching time for pupils varies with the age of the child so the school day is divided differently for Key Stage 1 (KS1) and Key Stage 2 (KS2) as follows:


                                        Morning Session               Lunch                          Afternoon Session
Reception & KS1 (4-7+) 8.45 – 12.00 noon            12.00 - 1.00pm           1.00 – 3.30pm
KS2 (7-11)                      8.45 – 12.30 noon            12.30 - 1.30pm           1.30 – 3.30pm


All children have a morning break of 15 minutes and KS1 children have a 15 minute afternoon break. These breaks are KS1- 10.30 – 10.45am, KS2 10.45-11.00

Key Stage 1 also have an afternoon break at 2.15 – 2.30pm.


The minimum weekly teaching time (excluding break times, registration and collective worship) is 23 hours 30 minutes for KS1 and 24 hours 45 minutes for KS2.


A typical day at Longwick is as follows:


Foundation Stage and KS1 
8.35am Staff on playground duty
8.45- 09.00am Registration and Early work
9.00 - 9.20am Collective Worship 20 minutes
9.20 - 10.30am Session 1 Phonics and English 70 minutes
10.30 – 10.45am Break 

10.45 - 11.45am Session 2- Maths 60 minutes
11.45-12.00- Session 3 15 minutes
12.00 - 1.00pm Lunch 1 hour
1.00 - 1.10pm Registration
1.10 - 2.15pm Session 4 1 hour
2.15 - 2.30pm Break 15 minutes
2.30 - 3:30pm Session 5 55 minutes
Actual teaching time – 5hrs 35 minutes


Key Stage 2
8.35am Staff on playground duty
8.45 – 09.00am Registration and Early work
09.00 – 09.20am Collective Worship 20 minutes
9.20 - 10.20am Session 2 1 hour

10.20-10.45 Session 3 25 minutes
10.45 - 11.00am Break 15 minutes
11.00 - 12.00am Session 3 1 hour
12.00-12.30pm Session 4 30 minutes
12.30 - 1.30pm Lunch 1 hour
1.30 - 1.35pm Registration
1.35 – 2.35pm Session 5 1 hour
2.35 - 3.30pm Session 6 55 minutes
Actual teaching time – 5 hours 50minutes


Top